schrijf een brief

Schrijf eens een brief

Sinds de lockdown vorige week verwerkt PostNL elke dag 14 miljoen brieven en kaarten per dag. Dat zijn er bijna 3 miljoen meer dan vorig jaar.

PostNL denkt zelf dat de toename komt doordat mensen elkaar een hart onder de riem willen steken. En doordat we elkaar niet meer zo vaak live kunnen zien, sturen we blijkbaar een kaartje.

Ik ben een brievenschrijver, dus ik word ook nieuwsgierig van zo’n bericht. Wat schrijven mensen op die kaarten en in die brieven?

Vermoedelijk staat er op veel van die kaartjes alleen een naam. Begrijp me niet verkeerd, het sturen van een kaartje is natuurlijk al heel attent. Zelfs als je er, zoals veel mensen, alleen maar je naam op zet. Toch zijn kerstkaartjes met een persoonlijke boodschap mijn favoriet.

Die zijn als een cadeautje. Eerst het plezier van een envelop op de deurmat en het opscheuren. En daarna, als kers op de taart, een handgeschreven kaartje. Met een herinnering aan een mooi moment van het afgelopen jaar, bijvoorbeeld. Blijer kun je iemand niet maken.

Naast een paar kerstkaarten met persoonlijke boodschap, gebruik ik de kerstvakantie om in ieder geval één brief te schrijven.

Het is een brief met een ongebruikelijke geadresseerde.

Ik schrijf namelijk een brief aan mezelf. Daarin beschrijf ik kort wat het afgelopen jaar me heeft gebracht. En (wat langer) wat ik mezelf toewens in het komende jaar als het gaat om werk, relaties, prive en gezondheid. Zo concreet mogelijk.

Daarna verdwijnt de brief in een envelop. Die plak ik dicht en schrijf op de voorkant: ‘Openmaken op 31 december [volgend jaar]‘.

Elk jaar als ik die brief schrijf, denk ik dat ik volgend jaar echt nog wel weet wat ik heb geschreven.

Ik heb het altijd fout.

Ik weet dan ook zeker dat ik dit jaar op 31 december verrast word. Ik weet zeker dat ik aan COVID-19 voorbij ben gegaan. Ik verkneukel me nu al mijn eigen brief te lezen.

Naast de brief aan mezelf schrijf ik elk jaar ook nog minimaal twee andere brieven. De een voor mijn zoon, de ander voor mijn dochter.

Ik schrijf de brieven op de dag voor hun verjaardag. Daarin beschrijf ik ook hoe ik hen het afgelopen levensjaar heb meegemaakt, hoe ik ze zie, wat ik van ze heb geleerd en waarvan ik vind dat ze zijn gegroeid.

Brieven schrijven geeft de mogelijkheid om langer na te denken over wat je wilt zeggen.

Omdat er geen directe reactie is, blijf je ook langer bij je eigen gedachten. In een gesprek leidt een antwoord van de ander soms tot een wending in het gesprek die je afleidt van je boodschap.

Zo schreef ik vorig jaar een brief aan de liefde van mijn leven, waarin ik ‘waarom ik van je hou’ beschreef. We zijn al meer dan 25 jaar samen en in die tijd had ik nooit zo’n brief geschreven. Het was enorm leuk om te doen én hij werd met liefde gelezen.

Ook heb ik verschillende brieven geschreven om excuses aan te bieden, een vriendschap te vieren of mijn bewondering te beschrijven.

Een brief schrijven kost tijd en aandacht. Maar het levert ook veel op. Een brief is gestolde aandacht die de ontvanger kan bewaren en nog eens kan nalezen.

Dit is mijn wens: dat iemand geïnspireerd raakt door deze blog, een pen en papier pakt en een brief(je) of een kaartje schrijft aan iemand die hem of haar lief is.

Lijkt dat je wel wat, maar weet je niet wat je moet schrijven?

Via deze link vind je een boekje met templates voor onder andere een liefdesbrief, fanmail, een brief om opnieuw in contact te komen met een oude vriend, een dankjewel-brief en een excuusbrief.

Mooie feestdagen gewenst! Blijf gezond en geef aandacht aan elkaar.

Veel schrijfplezier.

ProTaal – Schepenstraat 86B – 3039 NM – Rotterdam – 010 – 465 77 75 – info@protaal.nl