Beter schrijven door slimmer lezen

Je wilt beter schrijven. Want je vindt je teksten niet helemaal top. Of, zoals dat zo mooi heet, er is ruimte voor verbetering. En je besluit tijd en energie te steken in beter schrijven. Hoe pak je dat dan aan?

Stephen King geeft het advies ‘Read a lot and write a lot’ in zijn boek ‘On Writing’.

Lezen is dus belangrijk om beter te leren schrijven. Maar hoe doe je dat? Beter schrijven door slim lezen betekent dat je kritisch en bewust moet lezen.

Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder. Het maakt daarbij trouwens niet uit of de tekst een roman is, een blogartikel of een offerte.

Beter schrijven door slimmer te lezen in 6 stappen

1. Herken een goed voorbeeld

Dat je goede voorbeelden moet zien te herkennen, lijkt een open deur, maar niets is minder waar. Je moet bewust lezen om te weten of de tekst die je leest, goed is. Je moet er echt naar op zoek. Als je dat niet doet, loop je de kans dat je alleen de inhoud tot je neemt. Dan mis je dus de elementen die de tekst zo goed maken.

Ga dus bewust op zoek. Wees bijvoorbeeld alert op hoe snel en gemakkelijk een tekst leest. Als je merkt dat je bijna niet denkt over hoe een tekst is geschreven, maar voornamelijk met de inhoud bezig bent, dan is de kans groot dat je een goede tekst onder ogen hebt.

 

2. Herlees de tekst: wat spreekt je aan?

Als je een goede tekst gevonden hebt, lees je de tekst opnieuw. Stel jezelf daarbij de volgende, belangrijke vraag: Wat spreekt me aan in deze tekst?

Is het de opbouw van het verhaal? Zijn het de zinnen? De gekozen woorden? De opmaak? Het gebruik van de plaatjes?

 

3. Analyseer

Als je weet wat je aanspreekt in de tekst, ga je dat onderdeel heel goed bestuderen. Stel, de opbouw spreekt je aan. Analyseer dan: hoe is deze tekst dan precies opgebouwd?

Wat doet de schrijver, waardoor jij een warm gevoel krijgt bij de opbouw?

Of, als de zinnen je het meeste aanspreken, analyseer dan: zinslengte (zijn alle zinnen even lang, of wisselt de schrijver af?) of zinsbouw (bijvoorbeeld: met welke zinsdelen begint de schrijver zijn zinnen? Hoe lang zijn de alinea’s?).

 

4. Schrijf (een deel van) de tekst over

Overschrijven klinkt misschien raar, maar het is een van de beste adviezen die ik zelf ooit heb gekregen om beter te schrijven. Overschrijven maakt je een heel bewuste lezer.

Omdat je zelf de woorden overtypt, merk je goed wanneer je zelf iets anders zou doen.

 

5. Maak een lijstje met dingen die je goed vindt aan de tekst.

Formuleer de dingen die je goed vindt als een advies.

Stel, je vindt het goed de infographic na de uitleg in de tekst staat. Dan formuleer je dat bijvoorbeeld als: ‘Plaats een infograhic na de uitleg in de tekst’.

Een tekst die fijn is om te lezen, omdat de zinnen allemaal maximaal 15 woorden lang zijn, levert een advies op als: ‘Maak zinnen niet langer dan 15 woorden.’

Ik waarschuw je alvast: deze stap kost tijd. Zie deze tijd als een investering in beter leren schrijven.

Topsporters bestuderen ook urenlang de bewegingen van hun toekomstige tegenstanders om zich voor te bereiden op een wedstrijd. Maar ze bekijken ook hun eigen bewegingen. Als je zelf bezig bent, is het veel lastiger leren.

 

6. Imiteer in een nieuwe tekst

Nu komt het leukste deel. Nu je weet wat de tekst die je hebt gelezen, zo goed maakt, heb je een kader van waaruit jij nu een eigen tekst kunt schrijven. Je imiteert daarbij zo goed mogelijk wat je gezien hebt in de tekst die je hebt geanalyseerd.

En vind je deze stappen te veel gedoe? Dan kun je natuurlijk ook een boek over schrijven kopen of een schrijftraining volgen. Dan leer je ook beter schrijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ProTaal – Schepenstraat 86B – 3039 NM – Rotterdam – 010 – 465 77 75 – info@protaal.nl