Adviezen die zorgen voor actie

Training adviesrapportages schrijven voor intelligente adviseurs

Hoe je met een simpel stappenplan bondige, lekker leesbare adviesrapporten schrijft, waarmee je lezers verleidt in actie te komen.

Hoe schrijf je een adviesrapport dat niet in een la belandt?

Adviesrapporten kosten veel tijd. Je moet overleggen met je klant, onderzoek doen en tot de kern komen. Je moet daarvoor goed kunnen nadenken. Goede adviseurs zijn vaak analytisch sterk. Ze weten vrij snel waar het knelpunt zit.

Maar als ze het rapport schrijven, komen ze tot de ontdekking dat het best lastig is om die analyse goed onder woorden te brengen. Het wordt vaak een wollig of langdradig verhaal met herhalingen. Dat leidt vaak tot rapporten die niet goed gelezen worden.

De klant leest wat hij wil lezen en doet het tegenovergestelde van wat jij adviseert. Of de klant doet niets, omdat hij het niet goed begrepen heeft.

Hoe dan wel? Daarover gaat de training ‘Adviezen die zorgen voor actie’. In deze schrijftraining over adviesrapporten schrijven ontdek je hoe een stappenplan je kan helpen om een bondig, lekker leesbaar adviesrapport te schrijven. Een rapport dat ervoor zorgt dat je lezer in actie komen.

Jaren geleden volgde ik bij Suzanne een schrijftraining Adviesrapporten schrijven bij de gemeente Rotterdam. Mijn teksten waren zo’n beetje het lachertje van ons clubje cursisten. Ik schreef me toch een hoop wiggen en zinnen in zinnen en daar weer wiggen in. We (mijn medecursisten en ikzelf) hebben toen smakelijk gelachen toen Suzanne mij letterlijk voorhield wat ik soms geschreven had.

In de training leerden we dat het juist beter is om het simpeler en helderder op te kunnen schrijven. Ik vond het een ontdekking. En het bleek juist bij me te passen.

Laatst ben ik zelfs gevraagd om een Masterplan te schrijven. Daar zat een schrijver op en dat liep niet zoals het planteam dat wilde. Of ik dat niet kon overnemen. En dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. Zo werd ik van cursist tot een schrijver van gewaardeerde stukken voor de gemeente Rotterdam.

En nu heb ik samen met mijn vrouw Iris (toen ook op de cursus maar in een ander clubje) een kinderboek geschreven geïnspireerd door de fietstochten met onze zoon. Suzanne heeft zeker een bijdrage geleverd aan mijn schrijfplezier! Wij zijn het voorbeeld dat je van haar kunt leren en dat haar training effectief is.”

Wat levert deze training je op?

 • Een stappenplan voor een slimme schrijfaanpak

  Zo schrijf je sneller en met zelfvertrouwen een advies in minder tijd.

 • Adviezen over to-the-point schrijven

  Je ontdekt hoe je je lezer gemakkelijker laat lezen door eenvoudige dingen in je zinnen aan te passen

 • Praktische tips over sneller schrijven

  Naast het stappenplan leer je hoe je met meer focus aan je advies werkt, zodat het klaar is ruim voor de deadline.

Voor wie is deze training bedoeld?

De doelgroep voor deze schrijftraining bestaat uit adviseurs. In je werk breng je (vaak complexe) kennis over aan mensen die minder van de inhoud weten. Je schrijft regelmatig (delen van) adviesrapporten, minimaal 1 keer per maand. Het maakt niet uit of je in loondienst of als zelfstandige werkt.

In welke vorm?

Deze training kun je in-company volgen.

 • 3-4 dagdelen

 • Feedbacksessie na 8-10 weken

 • Maximaal 8 deelnemers

 • Na afloop review 1-op-1 mogelijk

Voorbereiding training Adviesrapporten schrijven

Voor de training ‘Adviezen die zorgen voor actie’ ontvangen alle deelnemers een intakeformulier in te vullen en de vraag om een zelfgeschreven tekst aan te leveren. In de training krijg je verschillende opdrachten die ik samenstel uit jullie teksten. Zo kun je het geleerde de volgende dag meteen toepassen in de praktijk.

Kennismaken

Wil je kennis met me maken? Of jouw specifieke vraag met me bespreken?

Vul dan het onderstaande formulier in of mail me. Dan plannen we een telefonische of ‘live’ afspraak.

2 + 4 = ?